TYÖKONEET KAIVANEET MYÖS LUPA-ALUEEN ULKOPUOLELLA!

Auton ajurina  kuuluisuutta saavuttanut Juha Kankkunen rakentaa yksityistä voimalaitosta Laukaaseen, Nurmijärven ja Uurajärven väliseen Myllyjokeen. Myllyjoki on idyllinen kappale kauneinta Suomea; rauhoitettu kalastukselta ja monin paikoin niin kapea, ettei kajakilla pääse. Monille voimalaitoksen paikka on tuttu: se sijaitsee Lankamaan kuuluisan rallireitin varressa Nurmijärventiellä, joka alkaa Isolahdestä ja päättyy rallikuskin kunniaksi nimettyyn Juha Kankkusen tiehen.

179269.jpg

Voimalaitos tulee vuosikymmeniä sitten hylätyn voimalan raunioille. Näin kyseessä ei ole uusi voimala, vaan vanhan korjaaminen. Tämä tiettäväti helpotti luvan saantia. Kankkkunen on ilmoittanut, että voimalan tuottama sähkö on tarkoiettu hänen omaan käyttöönsä. Seudun asukkaat ovat vastustaneet rakennuslupaa voimakkaasti. Kankkunen on kuitenkin luvan saanut, joten ihan laillisilla asioilla miljonäärimme askartelee.

179263.jpg

Nämä kuvat ovat voimalarakennuksen yläpuolelta. Rakennuslupa ei koskenut näitä vesistön osia, mutta kaivinkoneet ovat myllänneet myös voimalaan kuulumatonta puron vartta. Asukkaat ovat olleet tästä kovasti pahoillaan. Viranomaiset ovat tehneet alueella katselmuksen ja todenneet, ettei yläpuolisen puron varren  repimiseen ollut lupaa. Kankkunen osoitti joustavuutensa ja antoi työmiestensä vieritellä kivet takaisin Myllyjokeen. Esteettiset ja luontoarvot näet ovat Kankkusella kohdallaan.

179267.jpg

Jälkihän on siistä. Lopputulos jopa parempi kuin entinen. Ja luontohan vuosien saatossa korjaa sen, mikä tässä rytäkässä rispaantui. Ainahan toissalta roiskuu, kun rapataan, sano. Tiettävästi seudun asukkaitten ja Juha kankkusen keskinäiset välit ovat jonkun verran rasittuneet voimalahankkeen eri käänteissä vuosien saatossa. Mutta aika parantaa. Kyllä tämäkin kuun kraatteri maisemoituu, kun Kankkunen sen pään ottaa.

 

179275.jpg

 

Voimalan alapuolinen näkymä. Koivumetsän taustalla siintää Nurmijärvi. Aikaisemmin tällä kohtaa vihannoi tuuhea metsä, jonka halki puro iloisesti virtaili. Linnut lauloivat.

 

179274.jpg

Rakennusöiden ajaksi Myllyjoen virtaus on ohjattu sananmukaisesti metsään. Kyllä tämä köngäs varmasti antaa kilowattitunteja paitsi Kankkusen mökkiin, myös Suomen alati kasvaville energiamarkkinoille. Tuskin tarvitsemme enää lisää ydinvoimaloita, kun Kankkunen saa hyrränsä pyörimään. Täältä tullaan, Euroopan energiamarkkinat! Saatte lamppuihinne valakiaa!

179311.jpg

Näin Myllyjoen kuohuista syntyvät Suomen taloudellisen menestyksen eväät. Kuka vielä sanoo, ettei Suomesta  muka löydy koskivoimaa? Juha Kankkusella, jonka veronmaksukyvyt ja halut majailevat Monakossa, haluaa kuitenkin jollakin tavalla kantaa kortensa Suomen taloudellisen menestyksen kekoon.

179321.jpg

 

Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot olivat ainiaiksi painunet hänen sydämensä syvyyteen. Ja tästä kaikesta syntyi hänen tahtoonsa halua ja pyrkimistä kohden maamme onnea  ja parasta.