UP-uutispalvelulle Jyväskylässä 13.8.2006

 

 

 

 

 

179579.jpg

 

PRODIN HALLITUKSEN 100 PÄIVÄÄ

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

"Aion hallita viisi vuotta"

 

 

Romano Prodi on hallinnut 100 päivää huhtikuun niukan vaalivoiton jälkeen. Hallitukselle povattiin pikaista kaatumista. Financial Times näki Italian tulevaisuuden synkkänä. Se ennusti maan irtautuvan eurosta vuoteen 2015 mennessä. Prodi vastaa: "Olemme saaneet Italian käyntiin, pahan ilman linnut olivat väärässä". Teollisuustuotannon ennustetaan kasvavan 3,7 % kuluvana vuonna. Verokertymä on viimevuoteen verrattuna kasvanut 12,3 %.

 

Hallituksen kampanja veronkiertoa vastaan on tuottanut tulosta. Rahaa on virrannut valtion kassaan 19,6 mrd. enemmän kuin 2005. Edelliset hallitukset ovat antaneet verorästejä anteeksi; veronvälttely perheissä ja yrityksissä yleistyi. Prodi ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei verorästejä katsota läpi sormien: "Verotusta voidaan keventää, jos kaikki maksavat veronsa". Verojen vastustaminen on Berlusconin politiikan lähtökohta ja suosion salaisuus. Italialaiset vihaavat veroja. Kesäkuun omatoimisten verotilitysten kaksinkertaistumista pidetäänkin ihmeenä.

 

"Herkut jakoon"

 

Verotulojen merkittävä kasvu käynnisti heti hallitusrintaman sisällä keskustelun vuoden 2007 budjettilinjasta. Kommunistit keventäisivät Prodin 35 miljardin euron säästöohjelmaa. Prc:n mielestä nyt olisi jaettavaa palkkoihin, eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon. Samaa henkeä löytynee muistakin hallitusryhmistä. Suurimman keskusammattiliiton, Cgil:in, Beniamino Lapadula on nihkeä leikkauksille: "Kustannuksia on tasapainotettava pidemmän ajan kuluessa. Paikallisia ja julkisia palveluja, eläkkeitä ja terveydenhuoltoa ei voi leikata juustohöylällä."

 

Pääministeri pitää kiinni 35 miljardin tervehdyttämisestä. Hän sanoo, että talouden hyvät merkit ovat rohkaisevia, mutta "yksi pääsky ei tee kesää". Prodin mukaan Italian talouden saneeraaminen vaatii vuosien ankaran työn: "Ellei Italia tee välttämättömiä ratkaisuja, se putoaa maailman kehittyneimpien maiden joukosta. Pidämme huolta huono-osaisimmista; tervehdyttäminen ei tarkoita verta ja hikeä."  Talousministeri Tommaso Padoa-Schioppa sanoo, että vajeen saaminen alle EU:n edellyttämän 3 % bkt:stä vaatii leikkauksia eläkkeissä, terveydenhuollossa, hallinnossa ja palveluissa. Samaan aikaan Italian Pankki ilmoittaa, että julkinen velka on noussut uuteen ennätykseen.

 

Ökyrikkaiden joukkoliike

 

Oppositio kaivaa juoksuhautoja kuuman syksyn budjettitaistoon. Hallitus vei elokuun alussa läpi talouspakettinsa. Se sisälsi 11 mrd:in korjauksen 2007 menoihin, toimia kilpailun edistämiseksi ja veronkiertoa vastaan. Oppositio teki 700 muutosesitystä, joiden käsittely olisi vienyt 43 päivää. Se syytti hallitusta poliisitoimista kansalaisia ja yrityksiä kohtaan. Prodi turvautui luottamusäänestykseen.

 

Oppositio on uhannut "katuparlamentilla" ja viedä budjettitaistelun parlamentista "piazzalle". Berlusconin "joukot" ovatkin jo liikkeellä. Renaultin formulapäällikkö, miljardööri Flavio Briatore on organisoinut Sardinian Costa Smeraldan raharikkaita luksusveroja vastaan. Huvipursien, yksityiskoneiden ja loistohuviloiden verot, kun "verta juovat". Valtakunnallisen lehdistökampanja väittää että Sardinian turismi kärsii luksusveroista. Maakunnan presidentti Renato Soru kommentoi, että Sardinian lomakohteet ovat loppuun myytyjä.

 

Hallitus on liberalisoinut kilpailua: pankit, vakuutusyhtiöt, apteekit, kauppa, taksit, ja notaarit joutuvat korjaamaan hintojaan ja ehtojaan kuluttajan hyväksi. Apteekkarit, asianajajat ja taksit lakkoilivat heinäkuussa. Ammattikuntajärjestelmä rajoittaa Italiassa kilpailua. Taksin saaminen on useissa kaupungeissa lähes mahdotonta, mutta taksiliikkeet vastustavat lupien lisäämistä. Arvostelijat ovat tosin huomautelleet, että hallitus askartelee pikkuasioiden parissa. "Milloin uskalletaan puuttua tele- ja energiamonopoleihin?" Epäillään, että Prodin hallituksen niukka enemmistö ei riitä radikaalien reformien tekemiseen.

 

 

"Viimeiseen mieheen"

 

 

Kesäkuun kansanäänestys Berlusconin hallituksen perustuslain muutoksista oli Prodille merkittävä voitto; 61,7 % äänestäneistä torjui pääministerivaltaan siirtymisen. Osa Berlusconin hallituksen kannattajista äänesti perustuslain muutosta vastaan, Udc:n entinen puoluesihteeri Marco Follini etunenässä. Unioni menestyi myös toukokuun aluevaaleissa. Italian poliittinen kenttä on jatkuvassa liikkeessä.

 

Sekä Prodin että Berlusconin ympärille on suunnitteilla suurpuolueet. Italiassa vannotaan bipolarismin, kaksinapaisuuden nimiin. Samanaikaisesti on kuitenkin esillä vanha kristillisdemokraattinen nostalgia. Voisiko keskusta muodostua kolmanneksi vaihtoehdoksi vasemmiston ja oikeiston väliin? Olisiko "uusi keskusta" mahdollinen? Juuri nyt kristillisdemokraattien Udc:n ja Margheritan välinen juopa näyttää syvältä. Poliittisen taistelu hallituksen ja opposition välillä on katkeraa. Sitä kuvataan toisinaan sanoilla "viimeiseen mieheen".

 

Hallitusrintaman laajennus

 

Udc:n johtaja Pier Ferdinando Casini on ottanut esiin hallitusrintaman laajentamisen Corriere della Seran haastattelussa. Hän ehdottaa sopimusta uudistusten edistämisestä, vaikkakaan ei halua paikkoja hallituksessa. Hallitusrintama on torjunut avauksen. Prodi on vähätellyt Casinin ehdotuksia kesähelteiden aiheuttamiksi. Äskettäin 67 vuotta täyttänyt pääministeri antaa niukkoja lausuntoja lomaillessaan Reggio Emilian Apenniineilla. "Berlusconi hallitsi viisi vuotta, niin aion tehdä minäkin". Hän sanoo, että maan vaalilakeja on muutettava niin, että suurempi vakaus on mahdollinen. "Jos hallitukset istuisivat koko vaalikauden, meillä ei olisi nykyisiä vaikeuksia".

 

Senaatin puhemies, Udc:n Franco Marini pitää myös dialogia hallituksen ja opposition kesken tarpeellisena. Hän sanoo, että luottamusäänestysten sijasta parlamentissa pitäisi vallita vapaa keskustelu. Hän ehdottaa asialistalle suuria kansallisia ja institutionaalisia kysymyksiä.  Edustajainhuoneen puhemies, Prc:n Fausto Bertinotti myötäilee: "Jos opposition puolella löytyy kiinnostusta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksiin, yhteistyötä täytyy tehdä". Muu Unioni on varauksellisempi. Jotkut pitävät Bertinottin suopeutta oikeistoa kohtaan hämmentävänä. Kommunistijohtaja on halunnut profiloitua valtiomiehenä saatuaan käteensä edustajainhuoneen puhemiehen nuijan.

 

Saattaa olla, että poliittisten ryhmien flirttailu liittyy lomakauteen, joka Italiassa on parhaimmillaan. Alleanza nazionalen Francesco Storace antaa myrskyvaroituksen oikealta: "Järjestämme syksyllä laajojen mittasuhteiden mielenosoituksen." Berlusconin neuvonantaja Sandro Bondi Forza Italiasta säestää: "Prodin puheita ei pidä ottaa vakavasti. Prodilla on suuria vaikeuksia enemmistönsä ja koko maan kanssa."  . Prodi lupaa hallituksensa rivien pitävän. Monet ovat ennustaneet, ettei hallitus kestä vuoden loppuun. Berlusconin tavoitteena on hallituksen ajaminen kriisiin budjetin käsittelyssä, uudet vaalit, uusi maanvyörymäinen televisiokampanja ja paluu pääministeriksi.