179579.jpg

 

UP-uutispalvelulle  Camogliesta 17.4.2006

 

 

PRODI: "ENSIN SANEERAUS, SITTEN NOUSU"

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

                 Berlusconi: "Vaalien tuloksen on muututtava"

 

 

                 Katkera vaalitaistelu ja Silvio Berlusconin poltetun maan taktiikka ovat ajaneet Italian pattitilanteeseen. Niukka voitto antaa Romano Prodille toki mahdollisuuden hallituksen muodostamiseen. Spekulaatio hallituksen ennenaikaisesta kaatumisesta ja uusista vaaleista käynnistyi kuitenkin heti. Berlusconi ei tunnusta tappiotaan, vaan syyttää voittajia vaalivilpistä ja järjestää uutta äänten laskentaa. "Vaalien tuloksen on muututtava", vaatii väistyvä pääministeri.

 

 

                Vaalilain muuttaminen viime vuoden lopulla tähtäsi siihen, että vaalitappion oloissa Berlusconi voisi saada äänten vähemmistöllä paikkojen enemmistön senaattiin. Näin senaatista olisi muodostunut Berlusconin linnake hänen itsensä toimiessa sen puhemiehenä. Kyseenalainen vaalitaktiikka iski Berlusconin omaan nilkkaan. Vaalilain uudistusta ankarasti vastustanut Prodin Unioni sai senaattiin kahden tuolin enemmistön äänien vähemmistöosuudella. Edustajainhuoneen enemmistön Prodi valloitti vain 25 000 äänen erolla 47 miljoonan äänioikeutetun maassa. Uuden vaalilain "enemmistöpalkinnon" vuoksi Unioni saa kuitenkin 630 tuolista peräti 348.

 

                 Berlusconin vastaus vaalitulokseen on kaksijakoinen. Toisaalta hän hyökkää voittajia vastaan syyttäen vaalivilpistä. Toisella kädellä hän tarjoaa yhteistyötä, neuvotteluja ja "Suurta Koalitiota" Saksan esimerkin mukaan. Maan jakautuminen kahtia tiukan vaalituloksen takia on nostettu uhkakuvaksi. Siksi "sovinto" ja "kansakunnan yhdistäminen" ovat yhtäkkiä asialistalla. Berlusconi on jopa pyytänyt anteeksi Unionin äänestäjien nimittelemistä "coglioneiksi"; sana, jonka kääntämisessä kansainvälinen lehdistö on nähnyt vaivaa. Suomen sana ei ole painokelpoinen.: muu, tai vipää.

 

                Valtion tilintarkastajan raportin mukaan Italian julkinen velka kasvaa 2006 kohti 108 % kansantuotteesta sen oltua viime vuonna 106,4 %.  Vajeen kansatuoteosuus on edelleen 3,8 %. EU:n talouskomissaari Joaquin Almunia kirjoitti Romano Prodille vaalituloksen jälkeen: "Rakenteelliset uudistukset on tehtävä nopeasti ja sopusoinnussa Ecofinin suositusten kanssa." Standard & Poors ilmoittaa, että "ilman nopeaa ja pysyvää velan vähennystä Italiaa uhkaa tänä vuonna luokituksen pudotus". Tämä olisi Prodille kylmä suihku: rahan hinta kääntyisi nousuun.

 

                Prodin kuningasajatus on verokiilan kaventaminen viidellä pykälällä. Prodi vakuuttaa tämän voivan tapahtua samanaikaisesti julkisen talouden tasapainottamisen kanssa. Tässä hän hakee yhteistä säveltä työnantajaliiton ja ay-liikkeen kesken. Tavoitteena on työllisyyden parantaminen ilman "tuomiota jatkuvaan työpaikan epävarmuuteen". Prekariaatti on Italiassa kasvanut Berlusconin valitseman työvoimapolitiikan vuoksi.

 

               Jostain olisi löydyttävä varoja tutkimuksen ja opetuksen saattamiseksi takaisin kansainväliselle tasolle. Kiina on ohittanut Italian teollistuneiden maiden joukossa. Viimeinen hallitus on pahoinpidellyt koulua vähentämällä resursseja ja luomalla toteuttamiskelvottomat opetusohjelmat. Kreationismin vaivihkainen ujuttaminen kehitysopin tilalle estettiin <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Repubblica-lehden paljastuksen ja Italian sivistyneistön joukkoesiintymisen turvin pari vuotta sitten. Tutkinnon suorittaneissa Italia on Euroopan tilaston hännillä. Lukutaidottomuus on kehitysmaiden luokkaa.

 

                Berlusconi lupasi vaalikamppailun myllerryksessä poistaa kunnallisen kiinteistöveron ensiasunnolta. Kaupunkien ja kuntien johtajat hermostuivat. Pelissä oli kolmannes kuntien tulonmuodostuksesta. Prodi, eivätkä hänen liittolaisensa, lähteneet tähän verohuutokauppaan, jolle Berlusconi on perustanut kannatuksensa. Berlusconin pelotteluun, että vasemmisto säätää ankarat perintö- ja lahjaverot, Prodi vastasi: todella suurien, miljardiluokan tulojen ja omaisuuksien verotusta voidaan kasvattaa. Moni katsoi Berlusconiin, joka on maailman 37. rikkain ihminen. Hän on pääministerinä pitänyt veron välttelyä asiallisena liiketoimena. Valtiovarainministeri Giulio Tremonti on tunnettu yritysten veroneuvoja. Valtavaan veronkiertoon maassa ei yksikään hallitus ole uskaltanut puuttua.

 

                Julkisen talouden tasapainottamisessa tarvitaan leikkauksia ja tuntuvia säästöjä. Jää nähtäväksi kuinka paljon kommunistit ja Ds:n vasemmistovirtaus jaksavat niellä vyön kiristämistä. Prodia puoltaa hallituksen hajoamisen, uusien vaalien ja Berlusconin valtaan paluun linnunpelätin. Unionin pienryhmät ovat vakuutelleet lojaalisuuttaan yhteiselle hankkeelle lähettää Berlusconi "kotiin".

 

                 Alessandrialaisen Hotelli Luxin virkailija, Marina sanoo: "Minä en luota Romano Prodiin, hän on kristillisdemokraatti eikä sellaisesta tule vasemmistolaista yhdessä yössä. Hän on samanlainen köyhien kyykyttäjä kuin Berlusconikin!"  

 

                 Italiassa köyhyysriski on Euroopan huippua. Palkansaajan tavallinen 1000 euron tili menee vuokraan, veteen, sähköön, kaasuun ja lämmitykseen sekä taksoihin ja leimaveroihin. Marinan perheessä syödään lihaa vain kerran kuukaudessa, muutoin ruokavalio koostuu pizzasta, pastasta ja tomaattisalsasta. Ilman Marinan tunisialaisen miehen kotiin kantamaa toista 1000 euron kuukausipalkkaa ja vanhempien aikoinaan ostamaa asuntoa, työmatkojen takia välttämätöntä henkilöautoa veroineen ei voisi ajatella. Marina pitää kotona kasvimaata, mutta sen kastelemisessa on oltava tarkkana, ettei vesilasku nouse pilviin! Perheissä, joissa vain toinen puoliso ansaitsee, vallitsee ahdinko. Kotimarkkinateollisuuden tuotteet jäävät hyllyihin; entisen kolmen ruokalajin sijasta hyvää ruokaa arvostavat italialaiset syövät ravintolassa enää salaatin lisäksi vain yhden lämpimän annoksen. Työvoimavaltainen ravintola-ala kärsii.

 

                Romano Prodi on luvannut panna talouden kuntoon. "Ensin saneeraus, sitten uusi nousu". Muut Prodin kaipaamat radikaalit uudistukset saattavat jäädä hyllylle. Berlusconin tv- monopolin purkaminen EU:n ja Italian perustuslakituomioistuimen tarkoittamalle kannalle olisi avoin sodanjulistus; sitä pidettäisiin kostona poliittiselle vastustajalle. Laki intressikonfliktista, joka rajoittaisi omien etujen ajamista julkisissa tehtävissä katsottaisiin niin ikään Berlusconin poliittiseksi teloitukseksi. Sen sijaan Berlusconin perustuslakimuutosten joutuminen kansanäänestykseen antaa Prodille selkänojan lähteä puolustamaan demokratiaa, tasavaltaa ja oikeuslaitosta sekä valtakunnan yhtenäisyyttä. Onnettoman vaalilain uudistaminen lienee hankalaa omissa riveissä esiintyvien erimielisyyksien vuoksi.

             

             Varsinainen mannertenvälinen ohjus Italian politiikassa on vapaamielisen kristillisdemokratian ja Italian kommunistien perillisten, nykyisten sosialidemokraattien, Vasemmiston demokraattien yhtyminen suureksi amerikkalaistyyppiseksi demokraattiseksi puolueeksi. Hankkeen takuumiehiä ovat molempien puolueiden johtajat Piero Fassino ja Francesco Rutelli.  Prodi sanoo: heti on perustettava yhteinen parlamenttiryhmä, joka edustaa yli 30 % italialaisista. "Demokraattisesta puolueesta tulee Italian kehityksen moottori".  "Il Professore", tunnettuna asiallisuudestaan, Piazza dei Santi Apostolilla, näytti myös agitaattorin kykynsä: "Berlusconi, sinua ei enää tarvita. Mene jo kotiin!"